dissabte, 14 de juny del 2008

Vídeos a youtube (II): Camp de batalla entre paparazzis i famosos


Durant la realització del meu treball de camp no he pogut presenciar escenes com la que mostra aquest vídeo. Els aeroports són també això, un lloc de trobada entre els que venen les seves indiscrecions familiars i els que fan negoci amb la vida privada dels altres. Però, per què escenes com aquesta succeeixen tan sovint precisament en els aeroports i no en altres llocs? Aquest vídeo ha estat qualificat, pels usuaris de youtube, amb 4,5 punts sobre 5. On es troba l'interès del vídeo? Juga l'aeroport algun paper especial com a lloc de l'incident?


La agresión de Ortega Cano a un cámara (1995)

Rocío Jurado y Ortega Cano pierden los nervios con unos reporteros que les abordan en el aeropuerto (1995). (June 05, 2007) Edit by clubmegafreak.


Notícies sobre aeroports (V): Despullant passatgers

12/6/2008 TRANSPORT AERI

Els aeroports dels EUA se sumen a 'despullar' viatgers

38 ciutats adopten els escàners que mostren què hi ha a sota de la roba
La protecció de la intimitat preocupa organitzacions, experts i passatgers



IDOYA NOAIN
NOVA YORK

Primer van ser Phoenix i Baltimore. Ara els han seguit Los Angeles, el JFK de Nova York, Albuquerque i Denver. Demà s'hi afegeix Washington. I a finals de mes ho faran Dallas, Detroit, Las Vegas i Miami. En aquests aeroports funcionen o funcionaran els escàners que ofereixen una imatge tridimensional del cos nu dels passatgers, una consecució que els responsables de seguretat dels Estats Units consideren que és "el futur" però que ha avivat les polèmiques sobre privacitat que plantegen associacions de viatgers i grups de drets civils.

L'Agència de Seguretat del Transport (TSA per les seves sigles en anglès) va anunciar dimarts el seu pla d'ampliació de la implantació d'aquests escàners, que funcionen amb ones electromagnètiques que es projecten a alta velocitat sobre el cos del passatger el reflex del qual s'utilitza per construir la imatge en un ordinador. Als EUA, els agents que estudien aquestes pantalles estan situats en un lloc remot i no visible per als passatgers.

PROCÉS OPCIONAL
Si la imatge presenta alguna cosa sospitosa, els agents avisen per ràdio els seus companys en contacte directe amb els viatgers. Un cop resoltes les anomalies --o si no s'identifiquen riscos--, la imatge escanejada s'esborra permanentment, sense donar l'opció d'imprimir-la, exportar-la, emmagatzemar-la o transmetre-la. El procés, segons la TSA, dura mig minut i no és obligatori: es pot rebutjar i optar per ser escorcollat.

L'agència assegura que les ones representen menys risc per a la salut que l'ús d'un mòbil i insisteix que la privacitat està assegurada, ja que la cara hi apareix difuminada. Afirma també que el 90% dels passatgers a Phoenix van acceptar el procés i a Baltimore només el 4% dels viatgers s'hi van negar.

"ASSALT A LA DIGNITAT"
Les dades de la TSA no eliminen les queixes d'alguns viatgers (recollides en molts casos en un bloc creat per l'agència mateixa) ni de grups com la Unió Americana de Llibertats Civils. "El grau d'examen representa un assalt significatiu --i per a alguns humiliant-- a la dignitat essencial dels passatgers que ciutadans d'una nació lliure no haurien de tolerar", afirma Barry Steinhardt, director del programa Tecnologia i Llibertat, que ha denunciat a més a més que el difuminat de les cares "és simplement una mena de tripijoc amb software que es pot desfer amb la mateixa facilitat amb què s'aplica".

Hi ha experts que alerten que l'escàner hi pot veure a sota de la roba però no a través de materials com el plàstic o la goma. I fins i tot grups conservadors com la Heritage Foundation han criticat els escàners, no perquè ataquin la privacitat sinó perquè suposen "una despesa de diners" que ofereix "resultats mínimament millors que els actuals processos de control". L'aeroport d'Amsterdam i alguns del Japó també fan servir aquest sistema.

El Periódico 12/06/08

dijous, 12 de juny del 2008

Primers resultats: Testimonis


Qüestionari
:

- T'agrada passar el temps en els aeroports? Per què?
- Què sols fer mentre t'esperes en els aeroports?
- T'ha passat alguna cosa interessant en algun aeroport?
- Recordes un aeroport en concret? Per què?
- Viatges molt?
- Què afegiries o què llevaries dels aeroports que has visitat?
- Has conegut gent personalment en els aeroport? (has fet amistats?)

Respostes:


1) Subjecte: Dona mallorquina. Entre 40 i 45 anys. (04/06/08)

1-No, perquè no m'agraden les multituds de gent, soc un poc claustrofòbica.
2-Per tal de no posar-me molt nerviosa intento llegir, fer les meves respiracions per calmar-me.
3-No, la veritat res.
4-No
5-No, tampoc
6-Afegiria espais més oberts, i no llevaria res.
7-No, no he passat molt de temps dins un aeroport.

Les meves respostes son un poc negatives, tampoc he viatjat molt però esper que siguin de la teva ajuda.


2) Subjecte: Dona mallorquina. Entre 25 i 30 anys. (04/06/08)


A l'aeroport m'agrada passar-hi una estoneta, fent voltes, comprant revistes per pujar a l'avió, etc... No m'agrada tant quan sé que és per un problema tècnic i/o que tendré un retard considerable (quan aquest és el cas, m'ataca els nervis!!). Una cosa interessant que em va passar va ser que em van confondre amb una cantant de pop espanyol, jeje. L'aeroport d'Amsterdam em va desil·lusionar una mica, m'esperava un poc més de nivell...Viatjo normalment un cop a l'any, i si puc, doncs dos... i el que jo afegiria seria una sala amb ordinadors per quan el teu vol té tantes hores de retràs. A l'aeroport no he conegut ni fet amistats mai, però sí dins l'avió!


3) Subjecte: Dona valenciana. Entre 25 i 30 anys. (04/06/08)

- T'agrada passar el temps en els aeroports? Per què? La veritat, no massa. Perquè t'has de passar moltes hores allà dins.
- Què sols fer mentre t'esperes en els aeroport? Escolte música i mire la gent passar.
- T'ha passat alguna cosa interessant en algun aeroport? No
- Recordes un aeroport en concret? Per què? Sí, l'aeroport de Barajas (Madrid). Després de tractar de trobar la terminal corresponent durant un temps prudencial, vaig passar dues hores en la cua de facturació. I quan calcule que encara me'n quedava una altra, ens diuen que l'avió està complet i que passem pel taulell de l'aerolínea per reclamar. Això suposa fer una altra cua de més de 2 hores, sentir els crits de la gent que estava enfadada, etc.
- Viatges molt? Darrerament, sí (una vegada al mes).
- Què afegiries o què llevaries dels aeroports que has visitat? Afegiria unes cadires més còmodes i una sala d'espera amb sessió de cine.
- Has conegut gent personalment a un aeroport? (has fet amistats?)Sí, quan hi ha retards molt grans i passes llargues hores a l'aeroport, acabes coneixent gent, però no es podria parlar de fer amistats.



4) Subjecte: Home mallorquí. Entre 25 i 30 anys. (04/06/08)

- M'encanten els aeroports perquè en el 90% dels que he estat ho he fet per visitar la meva al·lota.

- Bàsicament esperar.

- Trobar a un famos, encara que no ho trobo molt interessant.

- L'aeroport de Zurich, suposo que per la seva magnitud.

- Sempre que puc.

- Res.

- Parles amb gent, però amistats no.


5) Subjecte: Dona mallorquina. Entre 25 i 30 anys. (04/06/08)

-No. Perquè sempre s´ha d´esperar (a alguna persona o a la sortida de l´avió) i el qui espera desespera o/i s´avorreix.

-Passejar per les tendes, anar al lavabo, llegir, menjar, telefonar,... Podem dir matar el temps.

-No, mai. Sí, recordo el de Marrakech. Perque era diferent, era petit , vell, i tenia mosaics molt guapos al terra i a les parets.

- De cada vegada menys. Ja que l´avió cada vegada em fa més por. Però amb barco i per les nostres illes cada any sens falta hi faig un viatge. Hi afegiria butaques còmodes, altres llocs d´entreteniment, un menjar més bo i més llocs d´informació.

-No, mai hi he conegut ningú. Sí que he xerrat amb algú en aquell moment, però no tant per conèixer o per fer amistat.

dilluns, 9 de juny del 2008

Vídeos a youtube (I)


Una mostra, no només del que succeeix en els aeroports, sinó d'allò que crida l'atenció als usuaris dels aeroports i que fa que ho filmin en vídeo...



Random discussion in the SEA-TAC airport

We were pretty tired, pretty hungry, and pretty much not making sense if I remember correctly (May 08, 2008). Edit by mtcaving.



Atlanta Airport 20070406

People getting off the train at Atlanta Airport (April 09, 2007). Edit by jcpilman.