dissabte, 21 de juny del 2008

Acudits sobre aeroports

#
Sembla ser que als EE.UU. estan proliferant els acudits sobre aeroports, concretament sobre les exagerades mesures de seguretat. En el dibuix apareix el següent text:

"Després de 7 hores travessant rigorosos controls de seguretat, a Larry se li presenta el repte final:

- Targeta d'embarcament, si us plau."

http://lavigilanta.blogspot.com

Segons Freud, les representacions inconscients emergeixen en el conscient en forma d'actes fallits i acudits. En l'acudit, Freud troba un fenomen de condensació, que consisteix en la fusió de dues paraules formant una de sola, i per aquest motiu, encara que es tracti d'una equivocació, resulta graciosa. Troba també un altre element: el desplaçament. El desplaçament condueix, en general, al sofisme o a la ximpleria. A la vegada, poden haver acudits que utilitzen un material en un altre sentit, joc de paraules de doble sentit amb al·lusió o encobriment d'idea. I la gràcia de l'acudit no es troba en el pensamient expressat, sinó en la idea latent o en el propòsit que porta. Lluny de la psicoanálisi, el cofundador de l'Intitut Tecnològic de Massachussetts (MIT) Marvin Minsky, va dir que el riure i l'acudit són mecanismes que permeten al cervell aprendre l'absurd.

Sigui com sigui, molts fenòmens socials observables en els aeroports estan essent objecte d'acudits i caricatures que ens permeten interpretar aquest fets des d'un altre angle:

A http://clangnuts.blogspot.com es publiquen dues vinyetes en relació a la prohibició de portar líquids dins dels avions. L'any 2006 es va descobrir que les bateries dels ordinadors portàtils Dells eren perilloses perquè potencialment podien explotar. Tanmateix, les companyies aèries van permetre que els passatgers pugessin els portàtils a l'avió com a equiptage de mà (pressionades possiblement per les multinacionals o per l'interès propi de les mateixes companyies) mentre seguien prohibint, entre d'altres coses, els tubs de pasta de dents o les ampolles d'aigua dins la cabina de l'avió...


Líquids No! Però els ordinadors portàtils són benvinguts




Sostingui apart això. És pasta de dents?