dilluns, 2 de juny del 2008

Notícies sobre aeroports (III): Incidents

14/1/2008 LA SEGURETAT AÈRIA|EL DEBAT

La denúncia de Guardans destapa un rosari d'incidents en aeroports



L'eurodiputat rep correus que denuncien tota mena d'irregularitats i d'abusos en els controls

Un vigilant del Prat confessa sentir "vergonya aliena" pel tracte d'alguns col·legues als usuaris



MANUEL VILASERÓ / JUAN RUIZ SIERRA
MADRID

Un eurodiputat es dirigeix un bon dia a l'aeroport del Prat, mira de passar el control de seguretat, els guàrdies li ordenen arbitràriament i maleducadament que es descalci --"ara seràs tu el que es tregui les sabates, llest", li diuen--, denuncia l'atropellament i el cas cau com un obús que destapa tota mena d'injustícies i incidents. Ignasi Guardans (CiU), l'eurodiputat, ha rebut desenes de cartes des que dilluns passat va explicar públicament el que li havia passat. Cartes de tripulants, de simples usuaris i fins i tot d'algun guàrdia de seguretat que se solidaritzen amb ell, li ofereixen ajuda en la seva croada contra els controls absurds i abusius i, ja de passada, expliquen el rosari d'abusos al qual han estat sotmesos.

Una de les queixes més generals és el poc tacte i professionalitat dels vigilants privats, contractats amb presses quan les mesures de seguretat es van redoblar a finals del 2006. N'és un testimoni privilegiat Antonio, un guàrdia del Prat, que li confessa a l'eurodiputat en la seva carta que sent "vergonya aliena del tracte que alguns companys" donen als passatgers. També denuncia una multitud de "nyaps" i "incompliment de normatives", la més lleu de les quals és que se'ls obliga a realitzar escorcolls i registres i fins i tot a requisar objectes sense la preceptiva presència de la Guàrdia Civil. "No- més quan un passatger es queixa apareix el guàrdia", indica. Les irregularitats més greus no són publicables sense proves.

A LA INTEMPÈRIE

De nyaps també va el relat del portaveu del Sindicat de Tripulants de Línies Aèries (STAVLA). Aquesta organització denuncia que en el nou satèl.lit de la T-4 de Barajas, els escàners estan tan a prop de les pistes que per poc que es formi una cua han de descalçar-se i desvestir-se a la intempèrie. A Palma, un altre aeroport inaugurat recentment, el control està a l'accés a la pistes. No hi ha escapatòria possible. "Imagini's quan plou i et fan descalçar", es queixa el portaveu. A més, en aquesta mena de controls específics per a hostesses i altres tripulants de línies aèries en moltes ocasions només hi ha homes o dones i "els escorcolls els fan la majoria de vegades persones del sexe oposat".

Entre els usuaris destaca la crítica d'un inspector en cap d'una policia local catalana que des de la seva perspectiva professional retreu el maltractament verbal sofert en un vol a Vigo i denuncia que per la incompetència dels guàrdies va estar "a punt d'haver de tirar a les escombraries dos potets de perfum" de la seva dona que valien 250 euros.

A un altre passatger català, Francesc Vilaubí, li va cridar l'atenció la següent contradicció: "Un dia vaig passar amb un estic d'hoquei i al meu fill li van fer deixar una ampolla de colònia". Després de passar el control, ell i la seva família es van trencar de riure una bona estona "pensant què es considera perillós en un aeroport".

Però les contradiccions no es refereixen només a la filtració dels productes. Diversos correus denuncien que els arcs de seguretat estan molt mal ajustats. Vilaubí relata com un dia a tots els passatgers els xiulava un dels arcs. "Era l'únic i era molt estrany", recorda. Baldiri, un viatger freqüent, explica que està tip de treure's les sabates i de veure que tot depèn de l'arc per on passi fins i tot dins del mateix aeroport. Al formular les seves protestes el màxim que ha aconseguit és que li diguin que són arcs diferents. "Quan els argumento que hi ha calibratges i homologacions, em responen que m'a- guanti o que protesti a AENA", lamenta.
Però la resposta més xocant és probablement la que va rebre Núria Tapias a l'aeroport de Barcelona el passat pont de la Constitució. Quan es va queixar per haver estat a punt de perdre els nens en un control per negligència del vigilant, un guàrdia civil li va respondre d'aquesta manera: "La culpa és seva, senyora, per votar a qui voten". Encara no se'n sap avenir.


El Periódico 14/01/08