dilluns, 2 de juny del 2008

Aeroports a la televisió



L'any 2005, TV3 estrenava la sèrie "Aeroport", un conjunt de documentals que volien recollir les experiències humanes en aquest tipus d'espai. Aquesta era la notícia publicada al web de la cadena...





TV3 estrena "Aeroport", un microunivers amb històries pròpies

La nova docusèrie de TV3, "Aeroport", mostra a través d'històries particulars la complexitat d'un món, el de l'aeroport, que és molt més que un lloc de pas.


L'excés d'equipatge, l'"overbooking", les maletes perdudes, l'expectació davant l'arribada d'algun famós a l'aeroport, són algunes de les històries que s'expliquen en la nova docusèrie de TV3, "Aeroport". Més d'un passatger s'hi podrà sentir identificat. "La gràcia de la sèrie és que podrem veure el que no veiem com a usuaris", comenta Carmé Basté, subdirectora de TVC i directora de programes.

"Aeroport" mostra, d'una banda, la manera com la gent que hi treballa intenta resoldre els problemes dels passatgers, tot i que no sempre és possible, i, de l'altra, també recull la relació que s'estableix entre les dues bandes. "Ens ha sorprès molt la complexitat d'aquest microcosmos, no només hi ha AENA i les companyies aèries sinó moltes altres empreses; això va ser difícil, vam estar amb moltes negociacions abans de començar a rodar", explica Miquel Garcia, director de Documentals i Nous Formats.
Assenyaladors, falconers, controladors, supervisors de passatges, etc.

La sèrie també informa de professions que en alguns casos són pròpies només d'un aeroport. Les històries estan explicades tant des del punt de vista del passatger com del personal de l'aeroport. Miquel Garcia també assegura que "és una sèrie diferent perquè en un aeroport no hi ha res de previsible. La manera de fer la sèrie és ser-hi, això significa mostrar la realitat a partir de fer moltes guàrdies".
Durant 7 mesos, l'equip del programa s'ha instal·lat a l'aeroport del Prat de Barcelona per seguir el dia a dia dels treballadors i passatgers. S'han enregistrat més de 300 hores de material per fer els 13 capítols de 30 minuts de què consta aquesta sèrie documental.

La sèrie segueix la línia d'altres docusèries dels Departaments de Documentals i Nous Formats de TVC com "Bellvitge Hospital", "Veterinaris", "Jutjats", "Barri" i "Mares". "Aeroport" es diferencia d'aquestes, ja que les històries no se segueixen d'un capítol a un altre, sinó que acaben en cada episodi; tot i que hi ha personatges que apareixen en diferents capítols, explica Miquel Garcia.
"Aeroport", dirigit per Anna Freixas i realitzat per Joe Peire, explica el funcionament de l'aeroport més enllà del mostrador però sense fer-ne un judici de valor. "És un món desconegut, on sovint es prenen decisions d'estrès; això és interessant que la gent ho conegui", explica Carme Basté. Per altra banda, Garcia també assegura que "no és una sèrie que sigui autocomplaent amb la gent que hi surt, no fem campanya publicitària", sinó que la sèrie mostra tant els problemes com les coses positives de l'aeroport.


Alguns vídeos dels documentals:

Avions al taller de reparació

Controladors aeris i controladors duaners

Periodistes del cor i refugiats de colònies

Vols anul·lats i viatjar amb bicicleta

Perdre's a la terminal i gossos policia

Ser gran i viatjar sola amb cadira de rodes