dilluns, 2 de juny del 2008

Notícies sobre aeroports (I)

27/5/2008 16:22 h ANUNCI DEL PARLAMENT EUROPEU

La UE avança que publicarà les restriccions a l'equipatge de mà després de rebre un català afectat


David Raya, que té fibrosi quística, denuncia l'aplicació "abusiva" de les regles de seguretat aeroportuària

EFE
BRUSSEL·LES

La Comissió Europea s'ha compromès avui davant David Raya, un català amb fibrosi quística que ha denunciat l'aplicació "abusiva" de les normes de seguretat als aeroports, a fer públiques les restriccions al transport de líquids a l'equipatge de mà dels passatgers d'aviació comercial.

L'Executiu comunitari ha assegurat que està "en procés" de publicar aquest reglament, fins ara secret per motius de seguretat, però ha evitat donar dates concretes sobre el procés. Raya ha comparegut avui davant la Comissió de Peticions del Parlament Europeu per denunciar la, al seu parer, "absurda" i "discriminatòria" normativa acordada el setembre del 2006 per la UE per prevenir atemptats terroristes amb explosius líquids.

Una mala experiència a Berlín

Aquest ciutadà de l'Hospitalet de Llobregat, que pateix fibrosi quística i diabetis, ha exposat davant els eurodiputats la seva experiència a l'aeroport de Berlín, on va tenir problemes per introduir a l'avió l'abundant medicació que necessita. Raya ha criticat l'aplicació d'una normativa que "no havia estat debatuda públicament" i que havia estat "declarada secreta".

"Tan secreta que la policia consultava el mateix fullet informatiu que jo", ha recordat. "La meva insulina, els meus antibiòtics i els meus aerosols s'havien convertit de la nit al dia en armes de destrucció massiva", ha relatat el jove, que després de mostrar un certificat mèdic als agents va aconseguir el permís per pujar a l'avió amb la medicació.

Raya ha demanat avui davant l'Eurocambra --que en diverses ocasions ha expressat la seva preocupació sobre les mesures de seguretat als avions-- la derogació de la normativa i ha exigit que no es legisli "d'esquena" a la societat.

La llista d'objectes prohibits

El 10 d'abril passat, l'advocada general del Tribunal de Justícia de la UE ja va considerar inacceptable que la CE no faci pública la llista d'objectes prohibits a l'equipatge de mà i va assegurar que el reglament europeu hauria de declarar-se "inexistent". El cas davant la justícia comunitària està pendent de la resolució definitiva dels jutges europeus, però Brussel·les ja ha anunciat que farà pública la normativa i ha admès que el secret "ha de ser l'excepció" i la publicació, "la norma".

Avui, la representant en la sessió de la Comissió de Peticions de la Direcció General de Transports de la CE, Marian Knoben, ha traslladat a Raya aquest compromís, però ha assegurat que la CE no contempla acabar amb el reglament, que, segons ha dit, és "necessari" per protegir els europeus del terrorisme.

El text obliga a transportar líquids, gels, aerosols o substàncies similars en envasos no superiors als 100 mil·lilitres de capacitat i portats en unes bosses de plàstic transparent d'unes determinades mesures, però els usuaris de les aerolínies no tenen accés a la informació detallada.

El Periódico 27/05/08